Het vaccin is er gelukkig. Maar voordat iedereen die dat wil is ingeënt, zijn we wel weer een tijdje verder. En ook daarna is alles niet gelijk weer bij het oude. Het vaccin beschermt namelijk niet voor 100% en we weten ook nog niet hoe goed het werkt tegen de steeds muterende varianten en hoe lang.
Reden genoeg dus om zelf de schouders eronder te zetten en te gaan werken aan een optimale weerstand! Als we dan uiteindelijk toch besmet raken dan hopen we dat ons lichaam ons op dat cruciale moment gaat beschermen. En dat de infectie dus mild verloopt.
Ons afweersysteem is ons verdedigingsmechanisme tegen allerlei ziekteverwekkers en bestaat uit een aangeboren en een verworven vorm. De aangeboren vorm reageert heel snel op indringers, bijvoorbeeld een door een virus geïnfecteerde cel. De verworven afweer komt langzamer op gang, maar is vaak sterker en doelgerichter. Bij deze afweerreactie wordt immuniteit opgebouwd, wat betekent dat er een geheugen wordt ontwikkeld tegen de betreffende ziekteverwekker. Dit effect zien we ook bij het toedienen van een vaccinatie.
Helaas neemt door veroudering ons immuunsysteem na ons vijftigste levensjaar af. We lopen dan meer kans op het krijgen van acute en chronische infectieziekten, auto-immuunziekten, laaggradige ontstekingen en kanker. Roken en overgewicht verzwakken het afweersysteem nog meer. Maar ook bij mensen met diabetes type 2 is het immuunsysteem verminderd.
Wat kunnen we hier zelf aan doen?
Meer dan je denkt, want het immuunsysteem zit voor een heel belangrijk deel in onze darmen! Daar komt het lichaam vaak in contact met stoffen van buitenaf, zoals bacteriën en virussen. De darm moet dus genoeg goede bacteriën bevatten (microbioom) om een virale infectie aan te pakken. We zullen dus voedingsmiddelen moeten gebruiken die ervoor zorgen dat we een goed evenwicht in de darm bereiken.
Daarnaast is bewegen (matig intensief) heel belangrijk, moeten we onze stress onder controle houden en zorgen voor een goede nachtrust. Ons afweersysteem gaat hierdoor ook vooruit!
Maar nog even terug naar de voeding. In de eerste plaats moeten we dus voorkomen dat ontstekingen de overhand gaan krijgen. Hiervoor heeft ons lichaam voldoende omega 3-vetzuren nodig (EPA en DHA). Omega 3 is betrokken bij het tijdig remmen van de immuunreactie en maakt onze celwand soepel, zodat de goede stoffen er door kunnen en de slechte stoffen kunnen worden afgevoerd. Helaas bevat onze voeding vooral omega 6, een stofje dat juist verantwoordelijk is voor ontstekingen. En onze voeding bevat ook steeds kleinere hoeveelheden belangrijke vitaminen en mineralen door uitgeputte landbouwgrond. Supplementen zijn dan, zeker in deze tijd, wel aan te raden. Waar moet je dan aan denken? Vooral aan de “weerstandsvitaminen” D3/K2, vitamine C, vitamine E en de mineralen zink en selenium.
De antioxidant Resveratrol neemt een aparte plaats in bij het ziekteverloop van Corona. Peter van der Voort, hoofd IC van het UMCG in Groningen, heeft goede hoop dat als je vanaf het begin dat je ziek wordt resveratrol inneemt, je het ziektebeeld van Covid-19 wat kunt dempen, waardoor het niet zo ernstig verloopt dat je naar de intensive care moet. Hij geeft overigens wel aan dat er nog meer praktijk-onderzoek nodig is. Resveratrol is een stofje dat gewoon in de natuur voorkomt, bijv. in rode druivenschilen, appels, bessen, pruimen, moerbeien cacao, zwarte olijven, noten en pinda’s. Helaas is de werkzame stof in deze voedingsmiddelen zo laag, dat we in het geval van Corona wel zullen moeten uitwijken naar supplementen.
Er valt nog zoveel over dit onderwerp te vertellen! Bijvoorbeeld over de doseringen van de vitamines, de samenstelling ervan en welke vorm het beste door ons lichaam wordt opgenomen, hoe we ons immuunsysteem verder kunnen oppeppen en hoe we nog veel beter voor onze darmen kunnen zorgen en dus voor ons afweersysteem.
Wil je er meer over weten? Dan kun je altijd een afspraak maken bij mij. Misschien wil je gewoon meer over dit onderwerp horen, maar je kunt ook persoonlijk advies krijgen. Uiteraard kan het ook online.
Blijf gezond!